Dé voorbereiding op de fotopresentatie van je woning

Dé voorbereiding op de fotopresentatie van je woning

Het fotograferen van je huis is onlosmakelijk verbonden met het verkopen van je woning. Aan de hand van een gelikte fotopresentatie geef je geïnteresseerden namelijk een goede eerste indruk. Dit kun je dan ook het beste aan een professionele fotograaf overlaten. Toch is ook de voorbereiding op de fotosessie van groot belang. Met de onderstaande tips zorg je voor een optimale voorbereiding wat de reportage ten goede komt.

1. Opruimen en schoonmaken

In voorbereidende werk op een fotopresentatie, mag opruimen en schoonmaken natuurlijk niet ontbreken. Voorzien je woning dan ook van een grondige reiniging. Hierbij kun je denken aan stofzuigen, ontvetten van spiegels, het lappen van de ramen en het dweilen van de vloer. Zo wordt jouw woning fris en schoon vastgelegd op de gevoelige plaat.

Ook belangrijk, het verwijderen van persoonlijke en/of overbodige spullen. Zet de hondenmand of de kattenbak dan ook uit het zicht. Laat geen opladers in het stopcontact zitten, maak de kapstok vrij en plaats schoenen tijdelijk in de kast. Ook persoonlijke foto’s of portretten kun je beter van tevoren weghalen. Op deze manier ontstaat er een neutrale en lichte ruimte zonder teveel afleidende factoren.

Dit geldt ook voor de badkamer en de keuken. Haal zoveel mogelijk lege flessen, tandpasta tubes of andere persoonlijke bezittingen weg. Een gastendoekje of een stapel mooie handdoeken is wel weer een prima idee. Dit geeft de kijker direct een warm en fijn gevoel. Hetzelfde ritueel hanteer je in de keuken. Door het aanrechtblad leeg te halen, creëer je een neutrale sfeer en lijkt de keuken ook nog eens ruimer.

De vloer mag zeker gezien worden tijdens een fotopresentatie van je woning. Uiteraard moet deze vrij van vuil en schoon zijn, maar het is ook goed om de vloer zoveel mogelijk vrij te houden. Manden onder de tafel, de krantenbak naast de bank of andere overbodige spullen op de vloer kun je dan ook het beste weghalen. Een vloer die doorloopt oogt ruimtelijk waardoor de oppervlakte nog groter lijkt.

2. Kleine schoonheidsfoutjes en lichtinval

Er zijn altijd wel kleine gebreken te vinden die je zelf eenvoudig op kunt lossen. Hierbij kun je denken aan een vieze vlek op de muur, een plint die los heeft gelaten of een snoertje dat wat netter weggewerkt dient te worden. Stip kleine beschadigingen op de wand aan met wat verf. Hoewel deze kleine dingetjes voor het oog misschien niet interessant lijken, kunnen ze op de foto voor behoorlijk wat afleiding zorgen.

Lichtinval is nog een belangrijk onderdeel in de voorbereiding op de fotosessie. Zorg er daarom voor dat je gordijnen, luiken of luxaflex zoveel mogelijk open doet. Ook als een voorwerp de lichtbron belemmert kun je actie ondernemen. Deze zou je tijdelijk kunnen verplaatsen als dat mogelijk is natuurlijk. Des te meer buitenlicht, des te mooier de foto prestatie voor jouw woning uitpakt.

3. Vergeet de buitenboel niet

Natuurlijk heeft ook de buitenboel wat extra aandacht nodig in de voorbereiding op de fotosessie. Controleer de oprit daarom op onkruid, en veeg bladeren of takken weg. Ook de tuin dient er netjes en fris uit te zien. Dit kun je creëren door het gras te maaien of de bloembakken te voorzien van wat kleurrijke bloeiers. Als je in het bezit bent van een tuinset en de weersomstandigheden zijn gunstig, vergeet dan de kussens niet in de stoelen te plaatsen.