Energielabel aanvragen verkoop huis

Energielabel aanvragen verkoop huis

Als je jouw huis gaat verkopen, dan heb je de termen voorlopig en definitief energielabel vast wel eens voorbij zien komen. Je bent als verkoper namelijk verplicht om de koper bij de overdracht te voorzien van een definitief exemplaar. Behalve als je in het bezit bent van een monument of het nieuwe label pas een aantal jaar in bezit hebt. Een energielabel kan een gradatie van A tot en met G hebben. Een A-label staat in deze voor een woning die goed geïsoleerd en energiezuinig is.

De ILT (Inspectie voor de Leefomgeving en Transport) ziet erop toe dat de verkoper de koper voorziet van een definitief label. Als deze overheidsinstantie opmerkt dat dit niet is gebeurd, kun je een geldboete van 170 euro verwachten. Een woning die aangemerkt wordt met een G-energielabel voldoet in zijn geheel niet aan deze eisen. Dit is ook direct de slechtste gradatie. Maar wat houdt een voorlopig en definitief energielabel eigenlijk in? We hebben een aantal praktische punten voor je op een rij gezet die van pas komen als jij je woning wilt verkopen.

Wat houdt een voorlopig energielabel voor je woning in?

De overheid heeft elke Nederlandse woning in 2015 van een voorlopig label voorzien. Dit energielabel is stand gekomen aan de hand van een schatting. Hierbij is er gekeken naar het type woning, wanneer deze is gebouwd en wat de inhoud van het huis is. Omdat het hier om een schatting gaat, kan het zijn dat jouw woning meer of minder energiezuinig is dan het label aangeeft.

Bijvoorbeeld om je isolatie hebt laten aanbrengen of omdat je recent een energiezuinige cv-ketel hebt laten plaatsen. In dat geval komt het voorlopige energielabel van jouw woning niet overeen met de werkelijkheid. Je kunt de veranderingen en wijzigingen dan met het bewijsmateriaal online doorgeven via de website energielabelvoorwoningen.nl. Het voorlopige energielabel wordt dan aangepast en definitief gemaakt. Weet je niet helemaal zeker welk voorlopige label jouw woning heeft? Dit kun je checken via zoekuwenergielabel.nl

En hoe zit dat met een definitief energielabel?

Als je het voorlopige energielabel van jouw woning definitief wilt laten maken, dan doe je dat via de bovengenoemde website. Je vult in wat je aan de woning hebt gewijzigd en stuurt ook het eventuele bewijsmateriaal van de wijzigingen mee. Bijvoorbeeld foto’s of een factuur van je nieuwe cv en de installatie daarvan.

Daarna kies je een adviseur die jouw energielabel definitief kan maken. Het aanvragen van een definitief energielabel voor jouw woning is een schriftelijke procedure. Na de betaling van een gering bedrag ontvang je het nieuwe en definitieve label in huis. Als je jouw woning hebt verkocht, dan overhandig je de koper bij de overdracht een kopie van het definitieve energielabel dat bij de woning hoort.

Ik ben het oneens met het definitieve label. Wat kan ik doen?

Natuurlijk hoef jij het niet eens te zijn met de gradatie die de adviseur heeft toegekend aan het energielabel van jouw woning. Je kunt dan het beste met deze adviseur in gesprek gaan. Als dit geen bevredigend resultaat biedt, dan kun je ervoor kiezen om een klacht in te dienen. Echter kan dit alleen als jouw klacht betrekking heeft op de werkzaamheden die de adviseur heeft uitgevoerd.

Indienen kan bij de Geschillencommissie Energielabel. Je betaalt hiervoor een bedrag van 27,50 euro. Na het indienen van jouw klacht wordt deze beoordeeld door de commissie. Zij zullen bepalen of deze gegrond is en of de beoordeling onjuist is uitgevoerd. Houd er echter wel rekening mee dat je alleen een klacht kunt indienen als het om een voorlopig energielabel gaat. Een definitief label kan niet meer veranderd worden. Bezwaar maken is dan ook niet mogelijk.

Gerelateerde artikelen: Huis verkopen aan een bekende; waar moet je op letten? Zelf je huis verkopen: de rol van de notaris