Geef zelf de perfecte rondleiding

Geef zelf de perfecte rondleiding

De Open Huizen Dag is natuurlijk dé uitgelezen manier om jouw woning op een laagdrempelige manier te laten zien aan potentiële kopers. Maar wat is je plan van aanpak als er daadwerkelijk een geïnteresseerde voor de staat? Met de onderstaande tips & tricks kun jij je optimaal voorbereiden op onverwacht bezoek. Zo geef je tijdens de Open Huizen Dag zelf de perfecte rondleiding.

1. Opruimen en sfeer creëren

Natuurlijk hoef je jouw woning niet direct van top tot teen van een intensieve reiniging te voorzien. Maar, toch is het goed om van tevoren wat overbodige spullen op te ruimen. Hierbij kun je denken aan privé spulletjes of het speelgoed van de kinderen. Zet in plaats daarvan wat leuke kaarsen op tafel zodat er een warme sfeer ontstaat. Door de inrichting zo neutraal mogelijk te houden, kunnen mensen zich sneller een beeld vormen van de leefomgeving.

2. Zorg voor een warm welkom

Je hebt maar één keer de kans voor een eerste indruk, en dat geldt zeker bij bezichtigingen. Zorg er dan ook voor dat je de geïnteresseerden al bij de deur voorziet van een warm ontvangst. Schud de mensen daarom vriendelijk de hand en heet ze welkom in jouw woning. Een succesvolle bezichtiging begint immers met een fijne sfeer.

Vervolgens is het goed om ze direct te begeleiden naar een mooie plek in de woning. Dit kan de keuken, de aanbouw of bijvoorbeeld de woonkamer zijn. Een welkomstpraatje in de gang moet je eigenlijk zien te voorkomen. De ruimte is hier vaak beperkt waardoor mensen een verkeerde indruk van de woning kunnen krijgen.

3. Vertel een pakkende inleiding

Als potentiële kopers jouw huis willen bezichtigen, dan is er interesse. Het is aan jou om deze interesse verder op te wekken. Dit kun je het beste doen aan de hand van een klein verhaaltje. Vertel bijvoorbeeld wat leuke wetenswaardigheden over de woning. 

Misschien wel over de geschiedenis, wanneer er een verbouwing heeft plaatsgevonden of waarom juist de tuin zo’n fijne plek is om te vertoeven. Zo krijgen mensen meer gevoel bij het beeld dat ze van jouw woning hebben. Met andere woorden: laat de mensen voelen hoe fijn het is om in deze woning te leven.

4. Wees aanwezig op de juiste manier

Tijdens een rondleiding wil je natuurlijk wat vertellen over jouw woning. Logisch, je wilt immers dat de kijkers met een goed gevoel weer vertrekken. Toch is het goed om dit niet te overdrijven. Mensen komen over het algemeen niet voor een gezellig praatje, maar willen jouw woning beleven, bekijken en voelen. Vertel een aantal leuke highlights, maar treed niet teveel in details. Zo geef je mensen de juiste inspiratie én genoeg ruimte om zelf te kijken.

Als goede gastheer of gastvrouw wil je de geïnteresseerden natuurlijk zo goed mogelijk begeleiden. Rondleiden betekent dus ook dat je met de mensen meeloopt. Geef ze daarbij echter wel voldoende ruimte. Vooral op de bovenverdieping, waar er normaliter wat meer persoonlijke ruimtes zijn, is begeleiding noodzakelijk. Je kunt bijvoorbeeld kort wat vertellen over de vertrekken, en buiten de deur wachten. Zo geef je de mensen voldoende gelegenheid om rond te kunnen kijken, terwijl je zelf in de buurt blijft voor eventuele vragen of opmerkingen.

5. Hou de makelaar als back-up

Mensen die geïnteresseerd zijn in jouw woning, zullen je ook graag het hemd van je lijf vragen. Het is goed om transparant en eerlijk te blijven in je antwoorden. Als verkoper heb je immers te maken met een meldingsplicht. Je mag dan ook niet liegen over een eventueel verborgen gebrek. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een lekkage.

Als er onderwerpen aan het licht komen die je zelf moeilijk uit te leggen vindt, kun je de potentiële kopers beter doorverwijzen naar de makelaar. Dat geldt precies hetzelfde voor vragen die te maken hebben met het financiële plaatje. Als je daar zelf niet over wilt praten, doe dat dan ook niet. Je hebt immers niet voor niets een makelaar in de hand genomen.

6. Een gezellige afsluiter? Ja!

Een gezellige afsluiter, of een lekkere kop koffie tussendoor, is altijd een goed idee. Natuurlijk hoef je dit niet bij iedereen te doen. Maar, als de gelegenheid zich voordoet en de sfeer is goed, dan mag je daar best gebruik van maken. Blijf daarbij niet staan maar verwen je gasten met een comfortabele zitplaats die bijvoorbeeld uitzicht geeft op de tuin. Dit rust momentje geeft de kijkers alvast een voorproefje hoe het zou zijn om te leven in jouw woning.