Huis verkopen aan bekende: waar moet je op letten?

Huis verkopen aan bekende: waar moet je op letten?

Een woning verkopen aan kennissen of vrienden klinkt als de ideale oplossing. In feite is het dat natuurlijk ook. Jouw vrienden weten immers precies hoe jouw woning in elkaar steekt, en met hoeveel plezier je er gewoond hebt. Toch zijn er enkele zaken waar je op moet letten als je jouw huis aan bekenden wilt verkopen. Je wilt zakelijk en privé immers gescheiden kunnen houden. Maar hoe verkoop je jouw woning tegen een bevredigende prijs en goede voorwaarden aan een bekende zonder dat de vriendschap hieronder lijdt? We hebben een aantal belangrijke richtlijnen voor je op een rij gezet:

Vraagprijs versus vriendenprijs

Met vrienden moet je wandelen, niet handelen. Deze uitspraak zegt veel over de financiële afwikkeling. Want wanneer doe je het nou goed? Natuurlijk wil je als verkoper een goede prijs ontvangen. Daarentegen verwacht de kopende partij misschien wel een vriendenprijs. Om tot een bevredigende oplossing te komen, is het goed om een onafhankelijke taxateur in te schakelen die de waarde van de woning bepaald. Er moet immers een keer een bod worden uitgebracht. Met het bepalen van de woningwaarde door een derde partij, krijgen zowel de koper als de verkoper een transparante indicatie van de vraagprijs. Aan de hand van deze informatie kunnen beide partijen voor zichzelf een besluit maken.

Inzicht in de financiën

Als je bekenden of vrienden van elkaar bent, dan ligt het voor de hand dat je nét iets meer van elkaar weet dan normaal gesproken. Maar hoe zit dat met de financiële situatie? Is deze vriend financieel capabel genoeg om jouw woning aan te kunnen kopen? Het is verstandig om hier vooraf wat meer duidelijkheid over te krijgen. Dit kan flink wat onnodige investering van tijd besparen. Het is ook aan te raden om de officiële goedkeuring van het financiële gedeelte af te wachten, voordat je jouw woning van de markt haalt. Hoewel je bij bekenden wellicht eerdere de neiging hebt om af te gaan op een woordelijke toezegging, kan dit in de praktijk voor problemen zorgen als er zich onverwachts toch een verandering voordoet.

Wees eerlijk en oprecht

Natuurlijk zijn vrienden en kennissen dat altijd naar elkaar, maar als het gaat om de verkoop van een woning is dat nét even wat belangrijker. Wees dan ook duidelijk en eerlijk op het gebied van verborgen gebreken. Er is namelijk niets vervelender dan dat een vriendschap kapot gaat omdat je de lekkage op zolder verzwegen hebt. Natuurlijk heb je als verkopende partij een meldingsplicht. Dat geldt zeker als je jouw huis aan bekenden of vrienden wilt verkopen. Zo kunnen jullie ook nadat de deal gesloten is blijven genieten van het huis én de vriendschap.

Gerelateerde artikelen Geef zelf de perfecte rondleiding  Zelf huis verkopen Zelf je huis verkopen: de rol van de notaris