Huis verkopen tips

Huis verkopen tips

De gekte op de huizenmarkt lijkt iets te zijn afgezwakt. Toch blijft de waarde van woningen stijgen. Volgens vooraanstaande economen ligt het in de lijn der verwachting dat de woningwaarde in 2019 gemiddeld met 6% stijgt. Ook in de nabije toekomst lijkt er geen einde te komen aan de stijging van de huizenprijzen. Deze stijgende tendens is mede te danken aan het minimale aanbod van koopwoningen. Hoe minder huizen er beschikbaar zijn voor de verkoop, des te sneller de waarde van een woning zal oplopen.

Met deze vraag en aanbod, ligt het voor steeds meer mensen voor de hand om zelf hun woning te verkopen. Bijvoorbeeld met behulp van onze pakketten. Het inschakelen van een makelaar lijkt in de huidige huizenmarkt dan ook overbodig. Zelf je huis verkopen vergt daarentegen wel enige kennis van zaken. Wil je dit in goede banen leiden? Maak dan gebruik van de onderstaande tips als je besluit om de verkoop van je woning in eigen beheer te houden.

1. Maak een to-do list. Welke taken doe je zelf?

Het is verstandig om vooraf een lijstje te maken met de zaken die je graag zelf wilt doen. Hierbij kun je denken aan verkoopfoto’s of het begeleiden van bezichtigingen. Je kent je woning zelf immers het beste. Maar, woningverkoop betekent natuurlijk ook slimme marketing. Je wilt natuurlijk dat jouw woning onder de aandacht wordt gebracht bij de juiste doelgroep. Online marketing is daarbij onmisbaar. Uiteraard vergt dit enige kennis van zaken.

Bij Huizenbank kun je kiezen voor de diensten die bij jou passen. De rest kun je vervolgens helemaal zelf doen. Jouw woning krijgt daarmee de aandacht die het nodig heeft.

2. Woningverkoop en research kost tijd

Zelf je huis verkopen doe je niet zomaar. Je moet behoorlijk wat tijd besteden aan research. Als je hierin effectief te werk wilt gaan, zul je enig onderzoek moeten verrichten naar de huizenmarkt in jouw omgeving. Wat is de gemiddelde vraagprijs van de woningen en wat hebben ze meer (of minder) te bieden dan jouw woning? Ook dien je goed op de hoogte te zijn van de regel en wetgeving voor woningverkoop. Niet iets wat je in een middagje doet dus. Naast alle andere taken die je moet verrichten bij de verkoop van je woning, kan dit een behoorlijke tijdrovende klus worden. Bedenk je dus van tevoren goed of je hier voldoende tijd voor hebt. Mocht je bepaalde zaken uit handen willen geven, dan kun je dat bij ons simpelweg aangeven. Wij regelen dit dan voor je zodat jij je kunt focussen op de zaken die je wel graag zelf doet! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om alles rustig te bespreken. Daarnaast zou je ook onze pagina kunnen lezen waarop we meer vertellen over de kosten die je kunt maken bij het verkopen van een huis. En hoe je hier op kunt besparen.

3. Het vaststellen van de vraagprijs en het minimum

Zonder een vraagprijs geen woningverkoop natuurlijk. Natuurlijk vind je jouw woning de mooiste van de buurt, maar een realistische vraagprijs is wel van belang. Om deze op de juiste manier vast te kunnen stellen zul je research moeten doen. Je kunt een woningtaxatie laten doen waarop je jouw vraagprijs kunt afstemmen. Informatie kun je ook opzoeken via het Kadaster. Hier kun je verkoopprijzen vinden van de lokale huizenmarkt. Je ziet exact voor welke prijs de woningen in jouw omgeving verkocht zijn.

4. Denk je aan de koopakte en andere belangrijke documenten?

Als je de verkoop van je woning in eigen hand wilt houden, krijg je onherroepelijk te maken met belangrijke documenten. Eén daarvan is de koopakte. Deze kun je aan de hand van een voorbeeldcontract zelf opstellen. Voorbeelden hiervan kun je downloaden op de website van de Vereniging Eigen Huis. Maar, dat is niet het enige belangrijke document waar je zorg voor moet dragen. Ook het energielabel van jouw woning, een akte van levering en eventueel een splitsingsakte moeten bijgevoegd worden. Deze laatste is alleen nodig als je een appartement wilt verkopen. Omdat je niets aan het toeval wilt overlaten, kun je de VEH (Vereniging Eigen Huis) inschakelen voor een nacontrole. Deze betaalde dienst wordt uitgevoerd door een vakbekwame jurist.

5. De meldingsplicht

Bij de verkoop van jouw woning heb je een meldingsplicht. Dit betekent dat je de nieuwe eigenaar goed moet informeren over bijzonderheden. Dit kan een verborgen gebrek zijn of een andere specifieke zaak waar de koper van op de hoogte dient te zijn. Verzaak je deze meldingsplicht, dan kun je op den duur te maken krijgen met een aansprakelijkheidsstelling of zelfs een schadevergoeding als de koper deze eist. Reden te meer om je goed in te dekken dus.

Gerelateerde artikelen: Huis verkopen aan een bekende; waar moet je op letten? Zelf je huis verkopen: de rol van de notaris