Verkoopfoto’s maken voor je woning? Tips!

Verkoopfoto’s maken voor je woning? Tips!

Je woning op een goede manier fotograferen voor de verkoop kunnen we tegenwoordig prima zelf. Toch zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden. Een foto zegt immers meer dan duizend woorden. En wat de verkoop van je woning betreft, wil je natuurlijk liever niets aan het toeval overlaten. Met de onderstaande tips voor het fotograferen van je woning zorg je voor hét perfecte plaatje en voorkom je veelgemaakte fouten.

1. Opgeruimd staat netjes

Voordat je begint met het fotograferen van je interieur, is het goed om overbodige spullen op te ruimen of uit het zicht te halen. Denk hierbij aan kleine prullaria, persoonlijke voorwerpen of speelgoed. Ook is het goed om voorwerpen welke voorzien zijn van een opzichtig merk weg te halen. Zorg voor overzichtelijke planken, verwijder lege shampoo flessen en leg de stapel administratie even aan de kant.

2. Zorg voor een rechte horizon

Rechte foto’s maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is dit van groot belang bij het fotograferen van je woning. Een scheve foto kan een ruimte of oppervlakte namelijk kleiner doen lijken. Een goede richtlijn hierbij zijn de strakke lijnen van je inrichting. Probeer deze dan ook zoveel mogelijk te volgen. Natuurlijk mag je tijdens het fotograferen best creatief zijn, maar zorg er altijd voor dat de foto recht genomen wordt.

3. Belichting

Ook de belichting van je foto’s dient in balans te zijn. Door deze voor elke foto vrijwel hetzelfde te houden, creëer je rust en eenheid. Fotograferen kun je dan ook het beste doen als het weer helder is. Dat zorgt voor een natuurlijke en gelijke belichting. Kunstlicht kun je beter vermijden tijdens het fotograferen. Dit kan voor vreemde weerkaatsingen zorgen die op de foto raar over kunnen komen.

4. Vermijd mensen en huisdieren op de foto

Hoe vertederend de aanblik van jouw hond op de bank ook is, probeer foto’s met mensen of huisdieren te vermijden. Daardoor hou je de foto’s zo neutraal mogelijk waardoor geïnteresseerden zich beter in de situatie kunnen verplaatsen. Dat geldt hetzelfde voor onbedoelde zelfportretten. Let dus tijdens het fotograferen extra goed op de aanwezigheid van spiegels en ramen. Een weerkaatsing van je eigen profiel in een verkoop foto is namelijk niet écht professioneel.

5. Let op de kleine details

Een gebruikt washandje op de rand van de wastafel of een volle prullenbak doen het niet echt goed op de verkoopfoto’s van je woning. Speur de omgeving die je wilt fotograferen dan ook eerst even goed af. Ook bij het fotograferen van het toilet dien je hierop te letten. Doe de klep van de wc dan ook altijd dicht voordat je het toilet gaat fotograferen. Een gastendoekje en een zeepje zijn daarentegen wel weer prima. Deze zorgen voor de juiste sfeer. Ook een gezellig bloemetje, een plateau met kaarsen of een groene plant doen het goed op verkoopfoto’s. Zeker in de wat saaiere ruimtes kunnen ze een prima eye-catcher zijn.

Niets vergeten?

Als je bovenstaande punten aandachtig door hebt genomen en geregeld, kun je bijna beginnen met het fotograferen van je woning. Natuurlijk mag je van tevoren ook best wat inspiratie opdoen bij de grote woningverkoop websites. Voordat je enthousiast begint met het fotograferen van je woning, is het goed om de onderstaande checklist nog één keer door te lopen. Zo weet je zeker dat je niets vergeten bent.

  • zijn de gordijnen open voor een goede lichtinval?
  • zijn de bedden in de slaapkamers opgemaakt?
  • zijn de ramen zowel van binnen als buiten gewassen?
  • is ook de tuin klaar voor een fotosessie?

Als jouw woning een bijzonder kenmerk heeft, dan wil je deze misschien wat meer naar voren laten komen in de reportage. Dit kan bijvoorbeeld de serre zijn, of het prachtige kookeiland. Vergeet dus niet om hier een paar extra foto’s van te maken.