Zelf de waarde van je woning bepalen

Zelf de waarde van je woning bepalen

Je woning verkopen is onlosmakelijk verbonden met het bepalen van de vraagprijs. Daarmee spreek je een bepaalde kopersgroep aan welke geschikt is voor jouw type woning. Maar, het bepalen van de woningwaarde is om nog meer redenen van groot belang. Je voorkomt hiermee namelijk ook dat je jouw huis te goedkoop of juist te duur in de markt zet. Beide scenario’s geven achteraf spijt wat je dus liever wilt voorkomen. De waarde van je woning kun je bepalen aan de hand van een aantal factoren. Om je op de juiste manier voor te bereiden op de verkoop van je woning, hebben we een aantal bruikbare tips voor waardebepaling én alles wat daarbij komt kijken voor je op een rij gezet.

Een waardebepaling of een taxatie?

Als je jouw huis wilt verkopen is het in eerste instantie gebruikelijk om een waardebepaling te laten uitvoeren door een makelaar. De waarde van de woning wordt aan de hand van verschillende factoren getaxeerd. Maar let op, een waardebepaling is iets anders dan een taxatie. Deze laatste is in de meeste gevallen niet kosteloos terwijl een waardebepaling dat wel is. Een taxatierapport laat je in de meeste gevallen opmaken als je een woning wilt aankopen. Deze taxatie heb je namelijk nodig voor het verkrijgen van een hypotheek.

Een waardebepaling kun je door de makelaar laten uitvoeren als je jouw huis wilt verkopen. In dit geval is het goed om dit door verschillende makelaars te laten doen omdat de geschatte woningwaarde per makelaar flink kan verschillen. Uiteindelijk kun je de woningwaarde die het dichtst bij de realiteit komt als leidraad nemen. Selecteer de door jou uitgekozen makelaars op ervaring met de huizenverkoop bij jou in de buurt én natuurlijk de betrouwbaarheid en reputatie van het kantoor. Met een vrijblijvende waardebepaling kom je altijd goed beslagen ten ijs.

Zelf de vraagprijs bepalen met Funda en Calcasa

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de waarde van je woning zelf te bepalen. Dit kun je doen aan de hand van een aantal handige methoden. Deze externe factoren kunnen je goed op weg helpen in het bepalen van een reële vraagprijs. We hebben een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet. Zo kun je via de website van Calcasa.nl precies zien wat jouw woning waard is. Dit wordt mogelijk gemaakt omdat de website diverse soorten informatie over jouw woning opslaat. Aan de hand van een berekening kan er een inschatting worden gemaakt van de woningwaarde waarmee je jouw vraagprijs kunt gaan bepalen. Ook de website van Funda.nl kun je gebruiken als hulpmiddel voor de waardebepaling. Je kunt hier precies de vraagprijzen van de reeds verkocht huizen in jouw omgeving inzien.

Raadpleeg het Kadaster of de WOZ-waarde

Via de website van het Kadaster kun je precies zien voor welk bedrag een woning van de hand is gegaan. Het betreft hier dus de exacte koopsom in plaats van de vraagprijs. Deze twee kunnen logischerwijs afwijken van elkaar. Via het Kadaster kun je deze gegevens (betaald) inzien wat je een goede indicatie geeft over de waarde van jouw woning. Je kunt de woningwaarde ook bepalen aan de hand van de WOZ-waarde via wozwaardeloket.nl. Toch zijn er dan een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo hebben veel mensen de WOZ-waarde van hun woning tijdens de financiële crisis naar beneden laten bijstellen. Belastingtechnisch gaf dit destijds enkele voordelen. Daarnaast gaat de WOZ alleen over de buitenzijde en de praktische gegevens van een woning. Een luxe verbouwing welke meerwaarde heeft opgeleverd wordt dus niet meegerekend. Ook moet je rekening mee houden dat de WOZ-waarde met terugwerkende kracht wordt berekend op 1 januari van het afgelopen jaar. Deze waardebepaling hoeft dus niet altijd up-to-date te zijn.

Nog een aantal handige tips voor de waardebepaling

Om een vlotte verkoop te kunnen bewerkstelligen, is het bepalen van een goede vraagprijs voor jouw woning van groot belang. Dit kun je doen aan de hand van de bovenstaande tips, maar je kunt de waarde van jouw huis op nog meer manieren bepalen. We hebben een aantal methoden voor je uitgelicht.

1. waardebepaling aan de hand van locatie en woonoppervlakte

Een woning met een prachtig uitzicht naast een natuurgebied heeft als vanzelfsprekend een hogere waarde dan wanneer er zich een industriegebied naast je woning bevindt. De locatie mee laten spelen in het bepalen van de woningwaarde is dus van groot belang. Je kunt immers veel verbouwen aan een woning, maar de omgeving en de exacte locatie van het huis kun je niet veranderen. Ook het woonoppervlak speelt een rol in het bepalen van de waarde. Des te meer m2 jouw woning heeft, des te hoger de vraagprijs zal zijn.

2. vraagprijs bepalen aan de hand van de grondwaarde

Ook de grond waarop jouw woning gebouwd is kent zijn eigen waarde. Hierbij wordt er vooral gekeken naar de historische kostprijsberekening van de bouwgrond én de kosten die destijds zijn betaald voor het bouwen van jouw huis.

3. woningprijs vergelijken op basis pluspunten én de aankoopsom

De vraagprijs voor jouw woning kun je ook prima bepalen aan de hand van een vergelijking met soortgelijke woningen. Bijvoorbeeld huizen in dezelfde wijk of met overeenkomstige plus- en minpunten. Daarbij kun je denken aan aangebrachte meerwaarde zoals bijvoorbeeld een veranda of een modern verbouwde keuken of badkamer. Ook opstallen, schuren en dakkapellen mag je daarbij niet vergeten. Ook kun je de woningwaarde berekenen aan de hand van het bedrag dat je destijds zelf voor de woning hebt betaald. Hierbij moet je wel rekening houden met factoren zoals de staat van het huis, de periode waarin je de woning hebt aangekocht en de veranderingen die je in de loop van de jaren zelf hebt aangebracht.

Diversiteit aan prijzen die je kunt hanteren

Als je jouw woning wilt verkopen kun je kiezen voor drie verschillende soorten prijzen. Zo kun je jouw huis op de markt zetten met een normale vraagprijs, waarbij de koopsom uiteindelijk hoger of later uit kan vallen. Ook een vanafprijs wordt gebruikt bij het verkopen van een woning. Hier zit zowel een nadeel als voordeel aan vast. Dat de woning voor een lagere prijs aangeboden wordt op de huizenmarkt kan bij een vanafprijs als voordeel worden gezien. Je spreekt een grotere doelgroep aan waardoor de interesse én de bezichtigingen voor jouw woning groter zullen zijn. Nadeel is dat er ruimte is voor het uitbrengen van een startbod welke niet perse hoger hoeft te zijn als de ingezette vanafprijs. Ook een veiling behoort tot de mogelijkheden als je niet precies weet welke waarde je aan jouw woning moet toekennen. De woning kan een vastgesteld aantal dagen bezichtigd worden waarna er een bod kan worden gedaan op de woning. Veelal gebeurt dit schriftelijk via een veiling coördinator.

Stel de vraagprijs af op de situatie

Als je de woningwaarde eenmaal bepaald hebt, is dat geen reden om achterover te leunen. Ook de huizenmarkt verandert continu. Dat betekent dus dat je ook de vraagprijs moet blijven aanpassen aan de huidige situatie. Als je om de 2 tot 3 maanden kritisch blijft kijken naar de vraagprijs van je woning, ben je altijd bij de tijd. Daarbij kun je ook nog rekening houden met factoren zoals hoeveel woningen er de laatste tijd zijn bijgekomen, wat daarvan de vraagprijs is en wat de koper daarvoor krijgt. Is dit nog in overeenstemming met jouw eigen woning? Blijf ook in de tijd dat jouw huis te koop staat kritisch en reëel ten opzichte van de koper.

Wanneer de vraagprijs aanpassen en onderhandelen?

Als de vraagprijs aangepast moet worden, wordt deze meestal naar beneden bijgesteld. Dit kan komen omdat de waarde van de woning te hoog is gebleken, omdat je door toedoen van externe factoren de verkoop wilt versnellen of omdat het aanbod van vergelijkbare woningen fors is gestegen. Wel is het aan te raden om de eerst vastgestelde prijs minimaal een half jaar te hanteren. De prijs te vroeg verlagen kan namelijk in je nadeel werken. Daarnaast betreft het een vraagprijs. Dat wil zeggen dat er ruimte is voor onderhandeling. Ook hier moet je reëel en met een open visie te werk willen gaan. Zo kan het zijn dat zowel jij als de nieuwe eigenaar blijven onderhandelen over de laatste centen. Bedenk je dan als verkoper goed wat het je op financieel gebied gaat kosten als je dit aanbod laat gaan en de woning langer moet aanhouden. De koper kan zich op zijn beurt afvragen of het resterende bedrag nog over de looptijd verdeeld kan worden.

Gerelateerde artikelen Zelf je huis verkopen: de rol van de notaris Huis verkopen aan een bekende: waar moet je op letten?