Zelf je huis verkopen? 5 tips voor de onderhandeling

Zelf je huis verkopen? 5 tips voor de onderhandeling

Handelen en onderhandelen is onlosmakelijk verbonden met de verkoop van een woning. Zeker als je zelf je huis wilt verkopen is het zaak om je goed voor te bereiden op de komende onderhandelingen. Dat kan gaan over de uiteindelijke koopprijs van het huis, maar onderhandelen kan ook nodig zijn voor de meer praktische zaken. Hoe je dit het beste aanpakt als je zelf je woning wilt verkopen? In dit artikel geven we je een aantal waardevolle tips die je helpen om vlot én correct te kunnen onderhandelen. Op deze manier blijven er uiteindelijk twee tevreden partijen én een verkochte woning over.

1. maak gebruik van pluspunten en emoties

Een huis verkopen betekent emotie. Zowel bij de nieuwe eigenaar als wellicht bij jezelf. Deze gevoelens kun je als verkoper in je voordeel laten werken. Want, de potentiële nieuwe eigenaar ziet zichzelf waarschijnlijk al rondlopen in jouw woning. Daarbij gaat hij of zij altijd uit van de pluspunten van jouw woning. Reden temeer dus om je goed bewust te zijn van de positieve punten die jouw woning te bieden heeft. Dat kan de diepe tuin zijn, het grote dakterras of misschien wel het uitstekende onderhoud. Tijdens de onderhandelingen kun je deze pluspunten én de emoties van de koper eenvoudig met elkaar combineren. Vraag door over wat hij of zij nou juist zo speciaal vind aan jouw woning en benadruk deze voordelen. Zo maak je de koper nog enthousiaster over het huis.

2. hanteer een vriendelijke en open houding

Als je zelf je huis wilt verkopen is het goed om een vriendelijke houding aan te nemen in de gesprekken en onderhandelingen die je voert. Samen tot een mooie overeenkomst komen is daarbij het hoofddoel. Het kopen en verkopen van een woning is steeds vaker een kwestie van gunnen. Sta je er open in zonder teveel door te hameren op winstbejag, is de kans veel groter dat jij er straks als verkoper met de eer vandoor gaat. Met deze respectvolle en vriendelijke houding, geef je de koper ook het duwtje in de rug dat het nodig heeft om tot aankoop over te kunnen gaan.

3. gebruik geen pressiemiddelen

Hoe graag je de onderhandeling over de verkoop van je woning ook naar je hand wilt zetten, gebruik geen overbodige pressiemiddelen die de koper kunnen afschrikken. Natuurlijk is het helemaal niet erg om eerlijk te zijn over de andere bezichtigingen en geïnteresseerden die je hebt gehad, maar overdrijf het niet. Dit kan juist een tegenovergesteld effect teweeg brengen en de potentiële koper afschrikken. Wees daarom niet dwingend tijdens de onderhandelingen. Zo houd je de sfeer open en ongedwongen. Bedenk je daarbij ook dat als de koper voornemens is om jouw woning te kopen, dit hoe dan ook gebeurt zonder dat je iets hoeft te forceren.

4. onderhandel niet alleen over de vraagprijs

Onderhandelen doe je niet alleen over de prijs van je woning. Ook diensten, roerende zaken en andere afspraken kun je meenemen in de onderhandeling. Handig als je straks bijvoorbeeld toch geen plaats meer hebt voor die grote kast in de keuken, en de koper deze graag wil overnemen. Als je zelf je woning gaat verkopen, kun je zelfs over de datum van overdracht onderhandelen. Zo kan het zijn dat de koper zijn nieuwe aanwinst zo snel mogelijk wil betrekken, terwijl jij nog niet eens hebt nagedacht over nieuwe woonruimte. Een compromis maken kan, maar daar moet natuurlijk wel wat tegenover staan. Dit zijn een aantal prima voorbeelden van onderwerpen waarover onderhandeld kan worden.

5. ga slim om met biedingen en het doen van een tegenbod

Natuurlijk wil de nieuwe koper jouw woning zo voordelig mogelijk in handen krijgen. Elke koper weet ook dat er altijd plaats is voor onderhandelingsruimte in de vraagprijs. Anders had het namelijk wel een vaste koopprijs geheten. Voordat je überhaupt ingaat op biedingen of een tegenbod doet, is het van belang dat je de ruimte om te kunnen onderhandelen voor jezelf bepaald. Welke prijs moet jouw woning minimaal kunnen opleveren? En hoe groot is de financiële ruimte tussen de vraagprijs en de feitelijke aankoopprijs? Door dit voor jezelf te definiëren, ga je de onderhandelingen vol zelfvertrouwen tegemoet. Het onderhandelen over de aankoop van een woning, gaat in veel gevallen gepaard met een aantal biedingen. Dat betekent echter niet dat je de koper deze indruk hoeft te geven. Twijfel daarom niet bij het doen van een tegenbod. Vermijd zinspelingen zoals bijvoorbeeld “ik begin met een tegenbod van”. Zo geef je de koper onbewust de indruk dat er behoorlijk wat onderhandelingsruimte is.

De onderhandelingen overlaten aan een verkoopmakelaar

Mocht je het bovenstaande toch niet aandurven of ben je van huis uit geen onderhandelaar? Dan is het misschien beter om de hulp van een verkoopmakelaar in te schakelen. Natuurlijk kun je daarbij zelf veel voorbereidend werk doen, alleen laat je de onderhandeling over aan een professionele partij. Als je niet zeker bent van je kunnen is dit een prima overweging. De kosten die je aan de makelaar betaald, staat namelijk in schril contrast met het verlies dat je zou maken als de onderhandelingen nét niet lopen zoals zou moeten.

Gerelateerde artikelen Huis verkopen tips Zelf je huis verkopen Zelf huis verkopen: het koopcontract