Zelf je huis verkopen in 8 stappen

Zelf je huis verkopen in 8 stappen

Als je zelf je huis wilt verkopen, kan het zomaar gebeuren dat je tussen het openingsbod en de overdracht de draad kwijtraakt. Logisch, want je moet nogal wat handelingen doorlopen. Het verkopen van je woning is namelijk niet alleen een kwestie van een bod accepteren en tekenen. Wij hebben daarom een overzichtelijke leidraad voor je opgesteld. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke stappen in het verkoopproces overslaat.

1. Het eerste bod

Het eerste bod dat je op jouw woning ontvangt wordt ook wel het openingsbod genoemd. Natuurlijk hebben de potentiële kopers jouw huis dan al bezichtigd. Toch hoeft het doen van een openingsbod niet altijd via een makelaar te lopen. Mensen kunnen zo enthousiast zijn over jouw woning dat ze tijdens de bezichtiging al een bod uitbrengen. Natuurlijk moet je dan een tegenbod doen. Het komt bijna nooit voor dat het openingsbod zo dicht in de buurt komt van de vraagprijs zit dat je direct akkoord kunt gaan. Benieuwd hoe je zelf de waarde van je woning kunt bepalen? Lees dan zeker onze blog over het bepalen van de waarde van je woning.

2. Onderhandelen mag met meerdere partijen tegelijk

Als particuliere verkoper staat het je vrij om met meerdere gegadigden tegelijk te onderhandelen over de woning. Zeker als er nog geen contracten zijn getekend. Bijvoorbeeld als je van de één een aantrekkelijker bod krijgt dan van de ander, terwijl deze juist weer flexibeler is in de voorwaarden. Het is natuurlijk wel zo netjes om aan te geven dat je meer geïnteresseerden hebt voor de woning, en dus in onderhandeling bent met meerdere partijen. Je mag afwachten van welke partij je het beste bod krijgt, maar wees daarover wel duidelijk en transparant tegen de geïnteresseerden. Tips over het voeren van de onderhandelingen, vind je in de blog die we geschreven hebben over de onderhandelingen

3. Meldingsplicht

Ja, als verkoper heb je een meldingsplicht als je zelf je woning verkoopt. Feitelijk gezien houdt deze meldingsplicht in dat je de koper netjes informeert over de eventuele verborgen gebreken van de woning. Dit geldt uiteraard alleen van de gebreken waar je het bestaan van weet. Denk daarbij aan een slechte fundering die in de eerste plaats niet zichtbaar is, of een dak dat slecht begint te worden of zelfs lekkage heeft.

4. Het bod op de woning accepteren

Het bod van de tegenpartij accepteer je logischerwijs als jij je hier goed bij voelt. Dat kan zijn omdat er zich ineens een koper heeft aangediend die bereid is om meer te betalen dan de vraagprijs, of omdat je het na wat onderhandelingen met de huidige geïnteresseerden eens bent geworden. Je kunt het bod accepteren, maar je hebt hierbij ook de mogelijkheid om zelf wat eisen te stellen. Bijvoorbeeld dat je de woning pas verlaat als je goedkeuring hebt voor jouw nieuwe financiering, of omdat je een schuur of een afdak wilt laten staan.

5. Het voorlopige koopcontract tekenen

Als je het bod geaccepteerd hebt, dan volgt de volgende belangrijke stap. Dit is het ondertekenen van de voorlopige koopakte, in onze vorige blog geven we je tips over het opstellen van het koopcontract.

Wanneer het koopcontract is opgesteld, moet zowel de kopende als de verkopende partije het contract ondertekenen. Vervolgens heeft de koper een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. In deze tijd mag de koper nog afzien van een aankoop, zonder dat daar financiële risico’s aan verbonden zijn. Na deze tijd is het nog wachten op het verlopen van de termijn die gesteld is voor de ontbindende voorwaarden. Pas hierna is de verkoop van de woning definitief en onvoorwaardelijk

6. De ontbindende voorwaarden van de koper en verkoper

Zowel jij als verkoper als de koper hebben het recht om het contract te laten voorzien van zogenaamde ontbindende voorwaarden:

Verkoper: als verkoper heb je het recht om gebruik te maken van ontbindende voorwaarden. Dit wordt vaak gedaan als je niet zeker weet of de bankinstelling een eventuele restschuld wil financieren. Als dat niet het geval is, dan mag je het koopcontract nietig laten verklaren.

Koper: een koper laat vaak in het koopcontract opnemen dat deze ongeldig wordt verklaard als de financiering niet rond komt. Nog een veel voorkomende reden voor een ontbindende voorwaarde is de uitslag van de bouwkundige inspectie. Als deze niet voldoet aan de verwachtingen, of als er ernstige verborgen gebreken aan het licht komen, dan mag de koopakte ontbonden worden. Hier zitten echter wel voorwaarden aan. Zo moeten de kosten voor het eventueel laten herstellen van de verborgen gebreken boven een nader overeengekomen bedrag uitkomen.

7. Eindinspectie voor de overdracht

De ontbindende voorwaarden zijn gebonden aan een met de koper overeengekomen datum. Deze periode neemt meestal 6 weken in beslag en gaat in op de datum waarop het voorlopige koopcontract is getekend. Tijdens de eindinspectie bezoekt de koper nogmaals jouw woning. Zo kan de koper controleren of de woning wordt achtergelaten zoals jullie zijn overeengekomen en of dit allemaal aan de verwachtingen en afspraken voldoet.

8. De overdracht van de woning

De overdracht van de woning vindt plaats bij de notaris. Je doet op dit moment officieel afstand van de woning, en de koper wordt de nieuwe eigenaar van het huis. Beiden ondertekenen daarvoor de zogenaamde leveringsakte.