Zelf je huis verkopen

Zelf je huis verkopen

Verkoop zelf jouw woning

Zelf je woning verkopen is helemaal niet zo moeilijk als je misschien dacht. Sterker nog, jij bent daar de aangewezen persoon voor. Je bent op de hoogte van alle ins en outs van je woning. Daarnaast ken je de omgeving op je duimpje en weet je de speciale plekjes te vinden. Dat maakt jouw zeer geschikt als verkopende partij.  Maar welke stappen moet je daarvoor doorlopen en waar moet je rekening mee houden als je zelf de verkoop van je woning wilt regelen?

Voordat je potentiële vol enthousiasme kunt ontvangen, is het goed om wat vooronderzoek te doen. Allereerst moet je natuurlijk de waarde van jouw woning bepalen. Dit kun je door een onafhankelijke of regionale makelaar laten doen, maar er zijn ook diverse instanties en websites die je daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het Kadaster of Funda. Daar vind je veel informatie over de woningwaarde in jouw wijk. Ook kun je het huidige huizenaanbod in jouw omgeving bekijken en zo een prijsvergelijking doen.

Nadat je de waarde van je woning hebt bepaald, kun je de voor en nadelen van je huis in kaart brengen. Zo verzeker je jezelf ervan dat je eerlijke informatie doorspeelt aan de eventuele nieuwe eigenaren. Geconfronteerd worden met verborgen gebreken achteraf is voor beide partijen lastig. Denk bijvoorbeeld aan een kleine lekkage in het dak, of de buurman die best eens luidruchtig kan zijn op zondagmiddag. Potentiële kopers waarderen dit en zullen de aankoop van hun droomhuis hier echt niet op af laten hangen. Ook kun je vrienden die vaak over de vloer komen een lijstje laten maken. Zij zijn vaak nog wat objectiever in de voor en nadelen van de woning dan jijzelf. Nog een voordelen van het opstellen van deze lijst is dat je jouw doelgroep wat preciezer kunt bepalen.

Doe-het-zelf bezichtigingen

Zelf de bezichtigingen begeleiden is misschien nog wel het leukste onderdeel als je zelf je huis wilt verkopen. Je hebt de tijden zelf in de hand en biedt kopers direct wat meer flexibiliteit. Zo kun je bijvoorbeeld ook bezichtigingen in het weekend plannen, want bij een makelaar vaak toch een stuk lastiger is. Daarnaast kun je het verhaal van jouw woning veel gedetailleerder vertellen. Jij weet immers alle verborgen hoekjes en bijzondere wetenswaardigheden te vinden. Ook ben je niet aan een bepaalde tijd gebonden wat de bezichtiging vaak meer sfeer geeft. Een warm welkom is daarbij al het halve werk. Meer tips hierover vind je in onze blog over het geven van de perfecte rondleiding in je huis.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons voor vragen of advies. Wij helpen je graag!

  • Om het formulier te versturen dienen de reCaptcha cookies geaccepteerd te worden. Klik hier om de reCaptcha cookies te accepteren.